Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) critică dur ordinul de ministru care taie bursele sociale pentru elevii din mediul rural şi anunţă că va ataca în instanţa ordinul.
Este vorba de Ordinul ministrului Educației numărul 5.379 prin care se elimină bursele sociale pentru elevii școlarizați într-o altă unitate de învățământ decât cea din comuna lor.
„Astfel, elevii care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu, neexistând un liceu sau o unitate de învăţământ cu specializarea dorită, sunt nevoiţi să plătească o sumă imensă pentru a ajunge la şcoală într-o altă localitate sau să o abandoneze, din lipsa banilor”, transmite AEC.
Asociațiile arată, de exemplu, că un elev domiciliat într-o comună din apropierea municipiului Constanţa, este nevoit să plătească lunar peste 350 de lei pentru a ajunge la cel mai apropiat liceu.
„Bătaia de joc a Ministrului Educaţiei a atins apogeul, astfel încât nu numai că nu li se respectă dreptul elevilor la transport gratuit, dar, se şi taie singurul venit pe care elevii îl aveau pentru a ajunge la şcoală. Rata de abandon şcolar va creşte considerabil”, spune AEC.
Asociaţiile de elevi consideră inadmisibil ca elevii din mediul rural să fie nevoiţi să plătească sume imense de bani pentru un drept al lor, astfel că solicită acordarea transportului gratuit şi demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu.
„Bursa socială pentru mediu rural mă ajuta atât pe mine cât şi pe familia mea, să ne descurcăm financiar. Fară acesta, părinţii mei sunt nevoiţi să facă compromisuri pentru cei trei fraţi ai mei, pentru a-şi permite să îmi ofere o educaţie minimă”, spune Ioana Stamatin, vicepreşedinte AEC, beneficiara unei burse sociale.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.
De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.
Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).